Tekstvak:

Maine Coon Cattery Elvandar

Een kat als huisdier

Wij vinden het belangrijk dat onze kittens goed terecht komen. Het gaat tenslotte niet om een pakje boter, maar om een levend wezen. Daarom vinden wij het belangrijk dat u weet waar u aan begint als u besluit een kat (al dan niet bij ons) aan te schaffen.

 

 

De kat in het algemeen

 

De huiskat zoals wij die kennen stamt af van de kleinere wilde katten. Het zijn echte vleeseters, en hun lichaam is gebouwd om te jagen. In het wild leven katten voornamelijk solitair. Vooral de katers worden verstoten zodra ze seksueel actief worden. Soms vormen poezen een groep, waarbij er één de leiding heeft. Katers mogen alleen in de buurt komen wanneer een poes krols is. Maar ook dan kan er nog flink geschreeuwd en gevochten worden.

Katten staan bekend als eigenzinnig, en dat klopt zonder twijfel. Ze zullen alleen op schoot komen wanneer ze daar zelf zin in hebben, en als ze besloten hebben dat dat ene plekje op de bank het lekkerst ligt is het heel moeilijk (zo niet onmogelijk) ze van dat idee af te brengen. Tegelijk is het ook ontzettend moeilijk om aan die grote, ‘onschuldige’ ogen weerstand te bieden.

Een kat heeft drie hobby’s: slapen, eten en jagen, in die volgorde. Het grootste deel van de dag liggen ze lekker opgerold of uitgestrekt in de krabpaal, op de bank, op bed of op schoot bij het baasje. Favoriete plek in de winter: op de verwarming in de zon. Af en toe doen ze eens een oog open, om vast te stellen dat we best nog even verder kunnen slapen! Voor een lekker hapje mag je ze wel wakker maken, en ‘s avonds zo rond een uur of 11 beginnen de zogenaamde ‘dolle 5 minuten’ die ook rustig een half uur kunnen duren. Ineens is alles wat beweegt interessant en worden de speeltjes van de meest bizarre plekken tevoorschijn gehaald. Wanneer het jachtinstinct voldoende tentoon gespreid is zoeken ze weer een plekje op om de rest van de nacht op twee oren door te brengen.

Een kat richt zijn dagprogramma in naar dat van zijn baasje. Niet zelden zal hij zijn baasje ‘smorgens op een vaste tijd wakker komen maken, en al bij de deur zitten wachten wanneer het baasje thuis komt van zijn of haar werk. Katten kunnen een geweldig huisdier zijn, en een volledig lid van het gezin. Hoe ze dat worden en hoe u dat zo kunt houden leest u onder de kopjes Verzorging en Opvoeding.