Verzorging

Op een rijtje: dit heeft u nodig voor uw kat.

 

Voer                                                                       Krabpaal/plank

Water                                                                    Speeltjes

 

Kattenbak                                                             kattensnoepjes (als beloning)
Kattenbakvulling                                                   plantenspuit (om te corrigeren)
Kattenbakschepje

Borstel/kam

Evt. Klittenmes
Evt. Kattengras

 

Hieronder enige uitleg

 

Voer en water

Kies voor uw kat een goed voer, daarmee bedoelen we een voer waar alle noodzakelijke voedingsstoffen voor uw kat inzitten. In dit geval is goedkoop op het eerste gezicht duurkoop. Maarrr…… vaak hoeft u van de wat duurdere merken veel minder te voeren, zo doet u dus veel langer met 1 zak voer. Veel goedkopere merken maken reclame met leuzen zoals: ‘goedkoop, maar toch een volledig voer voor uw kat’. Denkt u bij de prijsverschillen van voer aan het verschil tussen elke dag een hamburger, een karbonaatje of een biefstuk. Elke dag biefstuk hoeft natuurlijk niet, maar elke dag een hamburger… 

Een kat kan prima leven op enkel droog voer, wilt u toch natvoer erbij geven bedenk dan wel het volgende: droog voer (brokken) werkt tegelijk als een tandenborstel, en helpt dus tandsteen en andere gebitsproblemen te voorkomen. Bovendien stinkt de ontlasting van uw kat een stuk minder dan wanneer u (ook) natvoer geeft.

Wat u verder ook voert, zorg dat uw kat altijd de beschikking heeft over voldoende vers water.


Verzorging algemeen

Katten staan bekend als schone en onafhankelijke dieren. Daar moet u ze wel een beetje bij helpen. Katten zijn van nature zindelijk. Ze doen hun behoefte op één bepaalde plaats en hebben instinctief de behoefte om een en ander te begraven. Voor u uw kat thuis kan verwelkomen moet u dan ook zorgen voor de volgende zaken:

Een kattenbak. Ze zijn er in vele soorten en maten, met en zonder kap en met en zonder deurtje. Zorg dat er in de kattenbak altijd voldoende vulling aanwezig is. Ook dat is er in vele soorten, van grit tot houtsnippers, fijn en grof, met geur en zonder geur.

Een kat gaat (net als de mens) graag naar een schoon toilet. Het is daarom aan te raden om in elk geval 1 keer in de twee dagen de bak te scheppen. Hiervoor zijn speciale schepjes te krijgen. Zoek in de bak naar drolletjes en klontjes en schep ze eruit. Het overige grit zal door het schepje heenzakken. Regelmatig scheppen voorkomt dat de kat zijn behoefte naast de bak gaat doen (omdat hij deze te vies vindt!). Het voorkomt ook nare geurtjes (kattenurine ruikt sterk naar ammoniak) én het spaart ontzettend veel grit uit, dus is op den duur flink goedkoper.

Wellicht is het u opgevallen dat een kat veel aandacht aan zijn of haar vacht besteed. Elke dag heeft hij een vast poetsritueel waarbij het hele lichaam gewassen wordt. Alle losse haren worden zorgvuldig opgelikt. Dit kan leiden tot vorming van haarballen. Deze vormen in de maag van de kat omdat hij de haren niet kan verteren. Op een zeker moment zal hij door over te geven de haarbal naar buiten werken. Om het braken op te wekken wil een kat vaak gras eten. Bij gebrek aan gras gaan ze op zoek naar iets anders, bijvoorbeeld uw bloemen en/of planten. Voor dit probleem zijn een aantal oplossingen: Kattengras lijkt op gewoon gras, en is bij de betere dieren en/of plantenzaak wel te krijgen. Er zijn daarnaast verschillende soorten voer en andere middeltjes te krijgen tegen de vorming van haarballen. Voor de kat zijn de haarballen normaal, en ze hebben er niet bijster veel ongemak van. Het opruimen van een en ander is iets dat gewoon bij de verzorging van een kat hoort. Mocht de kat er extreem veel last van hebben: raadpleeg dan in elk geval eerst uw dierenarts voor u overgaat op ander voer of speciale middelen.

 

Als rasjager is het belangrijk dat de kat zijn wapens goed onderhoudt. Het grootste wapen van de kat zijn zijn nagels. Deze wil hij dan ook goed scherp houden. Dit doen katten door te krabben. Geef uw kat de gelegenheid om dit te doen aan een krabpaal of plank. Doet u dat niet, dan zal de kat er uw meubilair, behang of houtwerk voor gebruiken. Er zijn hele mooie dingen te krijgen op dit gebied, van klein tot groot, duur en goedkoop. Naast krabben wil uw kat ook spelen. Zo houdt hij zijn reactievermogen optimaal. Zorg dat hij, als hij alleen is, voldoende speeltjes heeft om zich te vermaken. Nog leuker vind uw kat het als u met hem speelt. Wanneer u zelf weinig thuis bent is het wellicht een optie om 2 katten te nemen. Zo hebben ze steun en plezier aan elkaar. Een kat kan anders echt vereenzamen.

 

Verzorging van de vacht

Hoeveel verzorging de vacht van uw kat nodig heeft hangt af van het ras. Langharige katten hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige, Perzen meer dan Maine Coons. Het is een goede gewoonte om uw kat op een vast moment op de dag (bijvoorbeeld ‘savonds na het eten) even op schoot te nemen voor een poetsbeurt, ongeacht of uw dier klitten heeft of niet. Gebruik een zachte borstel of kam (zit bij ons in het kittenpakket, en verder te krijgen in de dierenzaak) en borstel (of kam) uw kat van top tot teen, begin bij de kop en eindig bij de staart. Borstel altijd met de haren mee. Wanneer u een klit tegenkomt: voorzichtig! Klitten, zeker als ze dicht op de huid zitten, kunnen de huid samentrekken en dus pijn doen. Probeer met een kam of uw vingers de klit voorzichtig los te krijgen. Zie ook ‘Tips en Tricks’.

 

 

Maine Coon Cattery Elvandar