Opvoeding

Maine Coon Cattery Elvandar

Ondanks zijn eigenzinnigheid kunt u uw kat veel leren. Katten zijn slimme wezentjes die op den duur feilloos doorhebben wat wel en niet mag. In tegenstelling tot honden zullen ze u altijd blijven uitproberen, en af en toe iets doen dat niet mag. Hoe goed ze ook zijn opgevoed, die bloemen in de vaas blijven toch verleidelijk!

 

Net als kinderen hebben katten structuur nodig in hun leven. Wanneer u uw kitten van jongs af aan leert wat wel en niet mag zult u er een geweldig maatje aan hebben zolang als hij leeft. Het belangrijkste: wees consequent! Bedenk van te voren wat wel en niet mag: Op bed, aanrecht, kast, dressoir, aquarium? Er zijn teveel plekken om op te noemen, ze komen overal!

In het begin zal de kat alles willen onderzoeken, en dus overal in, op en over willen lopen. U kunt uw kat op veel manieren corrigeren. Bijvoorbeeld met uw stem, door in uw handen te klappen of het gebruik van een plantenspuit. Sla of schop uw kat NOOIT! Het dier zal dan een schuw en bang wezentje worden, dat voor u wegrent zodra u binnenkomt, nog buiten het feit dat u het dier ernstig kunt verwonden.

Zit uw kat ergens waar dat niet mag, zet hem dan beheerst op de grond en zeg duidelijk (gespeeld) boos: Nee, of een ander door u te kiezen woord. Het gaat niet om wt u zegt, maar he u het zegt. In plaats daarvan kunt u ook hard in uw handen klappen (eventueel een bepaald aantal keren) en Nee roepen. De kat zal dit na een aantal herhalingen begrijpen.

Blijft het dier eigenwijs, is de plantenspuit een beproefd middel. Let bij het gebruik van de plantenspuit wel op dat u niet een harde straal in de ogen spuit. Vaak is alleen de nevel al voldoende, en op den duur hoeft u hem alleen nog maar te pakken en ermee te schudden. Ons is gebleken dat de katten de kleur blauw met straf zijn gaan associeren (onze plantenspuit is blauw). Van een andere, rode plantenspuit waren ze totaal niet onder de indruk!

Straf een kat alleen als u hem op heterdaad betrapt! Als u thuiskomt en uw mooie vaas ligt aan diggelen, heeft het geen zin meer om de kat te corrigeren, hij heeft dan geen idee meer waarvoor u hem straft.

 

Gedragsproblemen

 

Soms vertonen katten (ondanks alle goede zorgen) toch ongewenst gedrag. De meeste problemen zullen bestaan in het niet (goed) op de bak gaan, krabben aan meubels of behang, of agressie.

 

Bakproblemen: wanneer uw kat naast de bak zijn behoefte doet kan dit vele oorzaken hebben. Zie Tips en Tricks voor de meest voorkomende oorzaken en hun oplossingen.

 

Krabben aan meubels: wanneer uw kat ondanks de aanwezigheid van een krabpaal en/of plank toch de meubels verkiest om te krabben zijn er een aantal oplossingen. Er zijn in de dierenzaak verschillende middelen te krijgen die katten lekker vinden ruiken, bijvoorbeeld kattenkruid. Wanneer u zon zakje in of op de krabpaal legt, is die ineens veel aantrekkelijker! Voor de andere aanpak, er zijn ook dingen die ze niet lekker vinden, bijvoorbeeld citronella. Hier zijn ook sprays en dergelijke van te koop. Spuit wat op de foute krabplaats, en uw kat zal hier bijna zeker niet meer krabben. Pas wel op, citronella geeft geel af!. Wanneer u van huis bent kan het handig zijn om een stuk (dik) plastic over de bewuste plek te hangen, zodat er niet nog meer schade aangericht wordt.

 

Agressie: Soms vertonen katten om schijnbaar onverklaarbare redenen agressie. Bijvoorbeeld tegenover hun voer. Vooral open katers verdedigen hun territorium. Ze bakenen dit af door te sproeien. Ze lanceren dan een dikke straal urine tegen bijvoorbeeld de deurpost of meubels. Dit stinkt behoorlijk, en is niet altijd even makkelijk te verwijderen. Binnen dit territorium kunnen ze (soms) agressie vertonen, ook tegen mensen. Oplossing voor beide problemen: castreren. Minder hormonen = totaal andere kat.

Katten die agressie vertonen over hun voer of bij aanraken hebben vaak in het verleden iets meegemaakt waardoor ze angstig zijn. Ze verdedigen zich dan door in de aanval te gaan. Hier helpt alleen veel tijd en geduld. Laat uw kat op dergelijke momenten met rust, en probeer met kleine stapjes naar meer vertrouwen toe te werken.

 

Let op: wanneer u met uw kat aan het spelen bent komt zijn jachtinstinct naar boven. U wilt dat hij het veertje pakt, maar hij grijpt mis en pakt uw hand. Hiervoor kunt u hem niet straffen, hij heeft immers gedaan wat u wilde. Dat hij zich vergiste is geen agressie! Meestal zal de kat er zelf van schrikken en het snel komen goedmaken door te likken en kopjes te geven. Datzelfde geldt voor aaien. Sommige katten worden zo opgewonden van het gekroel dat ze ineens uw hand of arm te pakken nemen en er een paar nagels of tanden inzetten. Ook dat is geen agressie. De kat is simpelweg zo opgewonden dat hij een beetje gek wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat de kat op zon moment geen besef heeft van wat hij doet. Deze situaties duren ook zeer kort, wederom zal de kat schrikken en meteen loslaten en het komen goedmaken.