Tips en Tricks

Verzorging

· Sommige katten hebben in het begin moeite met een deurtje in de kattenbak. Laat het deurtje er de eerste week uit, en als u het erin zet, oefen dan samen met uw kat hoe het open moet. De kat zal er dan ook geen angst (meer) voor hebben.

· Klitten: langharige katten willen daar nog wel eens flink last van hebben. Ze gaan niet vanzelf weg! Als het verwijderen niet lukt, probeer dan om een kammetje tussen de huid en de klit te krijgen. Als dat lukt, kunt u de klit voorzichtig met een schaar afknippen. Kijk daarbij wel goed uit dat u niet in de kat zijn vel knipt! Lukt ook dat niet, dan is de enige optie om de klit weg te scheren. De meeste katten zijn bang voor de tondeuse, ons advies: vraag het de dierenarts!

· Veel katten hebben een hekel aan het kammen of borstelen. Juist daarom is het een goede gewoonte om elke avond even te kammen. De kat leert dan dat het een noodzakelijk kwaad is. Deze moeite wordt dubbel en dwars terugbetaald als hij een keer echt een klit heeft!

· Vaak krijgen oudere katten last van hun gebit. Zelfs het beste voer voorkomt dat niet. Rotte kiezen en loszittende tanden doen pijn, eten wordt op den duur steeds moeilijker: Dierenarts!

Opvoeding en gedragsproblemen

Kattenbak:

· Angst voor de bak. Soms is een kat in het verleden erg geschrokken op de bak. Dit kan zo erg zijn dat hij bang wordt voor de bak. Probeer eens om de bak ergens anders te zetten, of om het deksel eraf te halen, of het deurtje te verwijderen.

· Bak is te vies. Sommige katten zijn erg pietluttig. Oplossing: vaker scheppen. 1 keer per dag moet genoeg zijn, doet de kat het er nog steeds naast is er een ander probleem.

· Verkeerde vulling. Nou ja, verkeerd… in de ogen van de kat dan. Sommige katten hebben een hekel aan houtsnippers, of juist aan grit, of aan grit dat geen klontjes vormt, gewoon eens uitproberen is de enige optie.

· Sommige poezen plassen overal en nergens als ze krols zijn, om zo hun beschikbaarheid kenbaar te maken aan de kater. Oplossing: steriliseren.

· Sproeien. Dit is gedrag van open katers om hun territorium af te bakenen. Dit is geen plassen. Meestal tegen deurposten en/of meubelstukken. Oplossing: castreren.

Speeltjes en krabpalen

· Houd bij de aanschaf van een krabpaal rekening met de grootte en het gewicht van uw kat. Sommige krabpalen kunnen omvallen als uw Maine Coon van 8 kilo er met zijn volle gewicht aan gaat hangen!

· Muisjes met kattekruid, muisjes met geluid, veertjes, balletjes, er is veel te koop. Maar ook aan veel andere dingen beleven katten veel plezier: een propje aluminiumfolie, het bekende bolletje wol of een satéprikker. Kattenspeeltjes hoeven geen vermogen te kosten!

· Katten spelen ook graag met gevaarlijker zaken: snoertjes, stukjes piepschuim, glasscherven (van de vaas die ze net van de kast gegooid hebben…) bloemen en planten. Veel van deze dingen zijn giftig of gevaarlijk voor ze!

 

 

Maine Coon Cattery Elvandar